באילו מקרים נפוצים אפשר לקבל החזר מס הכנסה לעצמאים?
כאשר חל שינוי במצב המשפחתי שלא דווח, או לא דווח בזמן
לרוב לא ניתן להגיש בקשה להחזר מס בין שליחת דוחות המס, אך במצב שבו השתנה המצב המשפחתי מבלי שהעצמאי עדכן זאת, או עדכן זאת באיחור, ניתן לבקש החזר מס עד 6 שנים אחורה באמצעות טופס מיוחד (4442).
כאשר העצמאי הופך לנכה
מצב נוסף בו ניתן לקבל החזר מס הוא כאשר אדם נעשה נכה, וזאת לאחר שעבר ועדה רפואית וזכאי לפטור ממס הכנסה. יש לשים לב שהנכות חייבת להיות לצמיתות או ל-185 ימים לפחות. ישנם גם מספר תנאים ספציפיים שנקבעים על פי רשות המיסים ועשויים להשתנות מעת לעת. ניתן לקבל החזר מס עקב נכות עד שש שנים אחורה.
כאשר העצמאי לא מודע לכל ההוצאות המוכרות עליהן הוא יכול להזדכות
הוצאה מוכרת היא כל הוצאה שהוצאה למטרת הפקת הכנסה בעסק. הוצאות אלו מנוכות מההכנסות החייבות במס ולפיכך גם מגובה התשלום לביטוח לאומי.
מסיבה זו הוצאה מוכרת עשויה להשתנות מעסק לעסק על פי האופי שלו (ישנן גם הוצאות מעורבות כמו למשל שכר דירה עבור מי שעובד מהבית).
לא כל העצמאים מתייעצים עם רואה החשבון או יועץ המס שלהם לגבי כל הוצאה וכך עשוי להיווצר מצב בו הם לא הזדכו עבור כל ההוצאות שלהם בשנת המס.
כאשר העצמאי לא מודע לכל נקודות הזיכוי שלו
נקודות זיכוי מאפשרות להפחית את ההכנסה החייבת. לדוגמה:
- על סמך סטטוס זוגי, תשלום מזונות וכו'
- על סמך מספר ילדים
- סטודנטים שסיימו את התואר או מי שלמד מקצוע למשך מספר שנים על פי אופי הלימודים
- חיילים משוחררים ומי שסיים שירות לאומי
- עולים חדשים
- עובדים זרים
כאשר לא חל דיווח על כל ההפרשות לפנסיה או הפסדים בשוק ההון
חוק חובת הפקדת פנסיה לעצמאים נחקק בשנת 2017 על מנת שגם עצמאים יוכלו ליהנות מביטחון כלכלי לאחר הפרישה. עם זאת, חלק מהעצמאים לא דיווחו על ההפרשות לפנסיה אשר מזכות בניכוי מס בסך 35% מכלל ההפקדות. בעיקרון מוטלות סנקציות על מי שלא הפקיד לפנסיה (לרוב קנס של כמה מאות שקלים), אך סנקציות אלו לא תמיד מופעלות וגם כאשר נשלח אישור בדיעבד יש לבדוק כי הניכוי אכן בוצע.
באופן דומה, ניתן לקבל החזר מס על הפסדים משוק ההון (ובכלל זאת גם דמי הניהול אותם גובים הבנקים או גופי ההשקעה השונים). במקרה זה מתבצע קיזוז מס אל מול הרווחים בפועל (לא "על הנייר", רק בעת מכירה). את ההפסדים ניתן "לגרור" משנה לשנה עד שש שנים אחורה.
כאשר העצמאי הוא גם שכיר ולא רשום נכון במס הכנסה וביטוח לאומי
במקרה של שילוב בין שכיר ועצמאי, יש לבחון לעומק את מצבו של העובד – הן מהבחינה של מס הכנסה והן מהבחינה של ביטוח לאומי. לעיתים שכיר עם משכורת גבוהה לא נדרש לשלם ביטוח לאומי, או יכול לבחור לא להיות מכוסה בביטוח לאומי על החלק של העצמאי.
מקרה אחר יכול להיות למשל של עקרת בית הפותחת עסק זעיר – היא יכולה במקרים מסוימים לא לשלם ביטוח לאומי עבור הכנסתה מעסק. כמובן שיש להתייעץ עם בעל מקצוע ולהבין את המשמעויות לעומק, שכן במקרים שתוארו כאן אותם עצמאים לא יהיו מבוטחים בביטוח לאומי עבור הכנסתם מעסק.