רכב חברה לבעל שליטה – האם זה משתלם?

כבעל חברה, השימוש ברכב לצורכי העסק והפרט מעלה שאלות כלכליות ומיסויות חשובות. האם כדאי לרשום את הרכב על שם החברה, להחזיקו כרכב פרטי, או לרשום אותו בתיק העוסק מורשה/פטור? לכל אפשרות יש השלכות שונות על אחוז ההוצאות המוכרות וחבות המס.

אמיר אלמדו ייעוץ פנסיוני
מאת: אמיר אלמדו יועץ פנסיוני ומתכנן פיננסי

חישוב שווי השימוש ברכב

שווי מס – מה זה?

שווי מס היא הטבה שהמעסיק נותן לעובד שהיא "שוות כסף". לדוגמא – אם עובד מרוויח 10,000 ש״ח ברוטו, יוכל המעסיק לתת לעובד, במקום העלאה של 3,000 ש"ח (כך שהוא ישתכר כ-13,000 ש"ח ברוטו), הטבה בדמות שימוש ברכב. שווי ההטבה (שימוש) הוא 3,000 ש"ח, הברוטו של העובד למס יגדל ל-13,000 ש"ח, אך בפועל המעסיק ישלם לעובד רק 10,000 ש״ח ברוטו, נוסף לעלות אחזקת הרכב.

איך מחשבים?

אחרי שנת 2009, שיטת חישוב שווי השימוש ברכב הפכה לפשוטה בהרבה: מכפילים 2.48% ממחירו של הרכב כפי שהיה חדש (לדוגמה, מודל 2024), והתוצאה היא שווי השימוש החודשי. מאחר ושווי השימוש מחושב לפי מחיר רכב חדש ולא לפי ערכו הנוכחי בשוק, נוצר מצב שבו גם רכב שמחירו בשוק נמוך, לדוגמה, 40 אלף ש"ח, יחושב לפי מחירו המקורי כרכב חדש – שיכול להיות כ-170 אלף ש"ח. הדבר מוביל לעיוות משמעותי בשווי השימוש המיוחס לרכבים ישנים.

אם בוחרים לרשום את הרכב כרכב פרטי, בעל החברה לא יוכל לנכות את ההוצאות הכרוכות בהחזקתו. הבחירה הזו מתאימה במיוחד כשמדובר ברכב עם הוצאות אחזקה נמוכות ושווי שימוש גבוה יחסית, כך שפחות משתלם להכיר בהוצאות הרכב, ועדיף שלא לזקוף שווי מס גבוה בתלוש.

יתרונות וחסרונות

היתרון המשמעותי הוא הפשטות: אין צורך לעקוב אחרי הוצאות ולהתחשב בין חשבון החברה לחשבון הפרטי. פשוט שומרים את הרכב מחוץ לתקציב החברה. עם זאת, היעדר האפשרות לנכות הוצאות הופך את הבחירה הזו לכדאית בעיקר עבור רכבים עם הוצאות מצומצמות או רכבים ישנים.

רישום הרכב על שם החברה

איך זה עובד?

רישום הרכב על שם החברה מאפשר להכיר בהוצאות השוטפות – דלק, ביטוחים, תחזוקה ועוד – כהוצאות מוכרות לצורכי מס, מה שמפחית את חבות המס של החברה. אבל אם הרכב משמש גם לצרכים פרטיים, יתווסף "שווי שימוש ברכב" להכנסת בעל השליטה, חישוב שמבוסס על 2.48% ממחיר הרכב. לדוגמה, עבור רכב בשווי 200,000 ש"ח, יתווספו להכנסת בעל השליטה 4,960 ש"ח.

שימו לב – התוספת תחושב גם למס הכנסה וגם לביטוח לאומי ולמס בריאות.

יתרונות וחסרונות

מצד אחד, רישום על שם החברה מפחית את חבות המס של החברה בזכות ניכוי ההוצאות השוטפות. מצד שני, הכנסת בעל השליטה גדלה בשל שווי השימוש, מה שמוביל להגדלת חבות המס האישית שלו. כמו כן, החברה יכולה לקזז מע"מ רק על חלק מההוצאות השוטפות ולא על הרכב עצמו.

למי זה עשוי להתאים?

למי שהברוטו שלו נמוך והוא נמצא בדרגת מס שולי נמוכה כמו 20%; או למי שנהנה מהטבות מס רבות כגון נקודות זיכוי בגין מספר ילדים או מגורים באזור עדיפות לאומית.

רישום הרכב בתיק העצמאי של בעל המניות

איך זה עובד?

במסלול זה, הרכב נרשם בתיק העצמאי של בעל החברה (עוסק מורשה או פטור), מה שמאפשר לנכות עד 45% מההוצאות בפועל או את סכום ההוצאות בניכוי שווי השימוש – הגבוה מביניהם. הוצאות אלה מתקזזות כנגד הכנסות מדמי ניהול מהחברה, כך שהן מפחיתות את ההכנסה החייבת במס של בעל החברה. אפשרות זו מתאימה כאשר מדרגת המס השולי של בעל השליטה גבוהה, עלות הרכב הרשומה בספרים נמוכה יחסית ושווי השימוש גבוה. כך, בעלי חברות במדרגת מס גבוהה במיוחד יוכלו ליהנות מחיסכון משמעותי במס.

יתרונות וחסרונות

היתרון העיקרי הוא הכרה בהוצאת הרכב, גם אם יחסית, מצד אחד ואי הגדלת הברוטו בתלוש מצד שני, מה שיכול להוביל להפחתה משמעותית במס עבור בעלי חברות עם מס שולי גבוה. עם זאת, שימו לב כי מדובר בניהול ומעקב מורכבים יותר – יש צורך לעקוב אחר ההכנסות מדמי הניהול ולחשב את ההוצאות בהתאם.

טיפים לחיסכון במס בשווי רכב

  • בחרו ברכב עם שווי נמוך יותר – מאחר ושווי השימוש ברכב מחושב כאחוז ממחירו, רכב זול יותר יוריד את חבות המס. חשוב לציין כי לא מדובר ברכב זול בשל שנתון ישן אלא מכיוון שהוא עממי יותר או קטן יותר. ההשוואה עדיין תהיה למול רכב במודל חדש.
  • העדיפו רכבים היברידיים או חשמליים – רכבים אלה נהנים מהפחתות מס, לדוגמה: הפחתה של 1,210 ש"ח בשווי השימוש לרכב חשמלי ו-540 עד 1,090 ש"ח לרכב היברידי (תלוי אם הוא נטען מרשת החשמל).
  • נהלו יומן רכב מסודר – מעקב יומיומי אחר הנסיעות העסקיות לעומת הפרטיות מאפשר לחשב במדויק את ההוצאות המוכרות. יומן זה גם יכול לעזור בהפחתת חבות המס הכוללת, כשהוא מאפשר לנכות במדויק את הוצאות הנסיעות העסקיות בלבד.

בחירת הדרך המתאימה ביותר לניצול הטבת הרכב ורישומו דורשת הבנה מקצועית במיסוי אישי ובמס חברות. פנייה ליועץ פיננסי בעל מומחיות גם במיסוי בעלי שליטה וגם בתכנון פיננסי תאפשר לכם לקבל המלצות מותאמות אישית, תעזור לכם להקטין את חבות המס ולמקסם את ההטבות – וכל זה בגישה יצירתית המותאמת אישית לצרכים שלכם כבעלי חברה.

אולי יעניין אותך גם:

ייעוץ פנסיוני

מה ההבדל בין יועץ פנסיוני לסוכן ביטוח פנסיוני?

בשוק המורכב של חסכונות, השקעות, פנסיה, פקדונות ועוד, יש צורך באיש מקצוע שבעזרתו ננווט לעבר אפשרויות החיסכון המתאימות ביותר עבורנו. תכנון פנסיוני ניתן לקבל משני גורמים שהם לכאורה דומים, יועץ...
להמשך קריאה
אמיר אלמדו ייעוץ פנסיוני

שכיר בעל שליטה: תכנון פיננסי הוליסטי

לצד היתרונות של שכיר בעל שליטה, יש גם אתגרי מיסוי ופנסיה. תכנון מס נכון יאפשר לכם למזער את הסיכונים ולמקסם את הרווחים, תוך הבטחת יציבות כלכלית
להמשך קריאה
אמיר אלמדו

תכנון מס לעסקים וחברות

האם אתם יודעים לחזות את גובה התשלום למס הכנסה וביטוח לאומי בכל שנה, או שאתם מופתעים בכל פעם מגובה ההפרשים בין המקדמות לבין הדוח השנתי בפועל? אם ההפרש בין המקדמות...
להמשך קריאה

עודכן בתאריך: 16 בדצמבר 2024

דילוג לתוכן