בעולמו של העובד השכיר, הגשת טופס בקשה להחזר מס הכנסה, היא בעצם הפעולה המקבילה של הגשת דו"ח שנתי עבור עצמאים, פעולה שמטרתה לבחון האם השכיר שילם עודף מס. במידה ובדיקת החזר מס העלתה כי השכיר שילם יותר מדי מס הכנסה, המדינה מחזירה לו את הכסף, וביטוח לאומי מעדכן את הנתונים בהתאם, ומחזיר לו כסף גם כן. יחד עם זאת, לנוכח האופן בו הדברים מתנהלים, לא לכל שכיר כדאי לבקש החזר מס.
למי לא כדאי לבקש החזר מס לשכירים?
מכיוון שהתנאי הבסיסי לקבלת החזר מס הוא לשלם מס, כל מי שנחשבים כמקבלי קצבאות, מענק הכנסה (הידוע גם כמס הכנסה שלילי), עובדים במשרה חלקית – ומשתכרים פחות מ-6,000 ש"ח לחודש, לא יקבלו החזר מס הכנסה, משום שמלכתחילה לא נגבה מהם מס במהלך השנה.
עצמאים המגישים דו"ח שנתי מקבלים את החזר המס שלהם באופן דומה, ולכן גם להם לא כדאי לבקש החזרי מס.
חוץ מאלו שהזכרנו לעיל, כמעט כל אוכלוסיית השכירים משלמת עודף מס, וזאת מכיוון שרובנו לא מודעים מכלל לנושא נקודות הזכות שעומדות לרשותנו, ולא תמיד זוכרים לעדכן את מחלקת כח אדם במקום עבודתנו על שינויים כאלו ואחרים שעשויים להשפיע על גובה המס שעלינו לשלם. מדובר לעיתים על עד אלפי שקלים בשנה שאנו משלמים לשווא, וההחזר שיכול להגיע לכדי אלפי ועשרות אלפי שקלים, יכול לתת מרווח נשימה למשפחה הנאבקת במינוס חודש בחודשו.