תכנון פרישה לפנסיה

גמלאים – אתם זכאים לשורה ארוכה של הטבות בתשלומי מיסים, אך אלו הטבות שאינן ניתנות באופן אוטומטי לכולם! תכנון פרישה יסייע לכם להבין אילו פעולות יש לבצע כדי לנצל את הפטור ממס בצורה האולטימטיבית ולהשאיר אצלכם כמה שיותר מהכסף שהרווחתם ביושר בעשורים רבים של עשייה.

רפאל זיתוני כספית החזרי מס
מאת: רפאל זיתוני יועץ מס ומומחה למיסוי בפרישה

לקראת יציאה לגמלאות? גם אתם צריכים ייעוץ לתכנון הפרישה

תכנון מושכל לקראת הפרישה מתבסס על שורה ארוכה של נתונים אישיים שיעזרו לקבל החלטות מושכלות בתכנון המס בתקופת הגימלאות.

אנשים שמגיעים לגיל הפרישה זכאים בין היתר לפיצויים ממקום העבודה, למענקים שונים וכמובן להכנסה מקרנות פנסיה ומאפיקי חיסכון נוספים שפתחו לאורך השנים.

מטבע הדברים, כל אדם יוצא לגמלאות עם סל פרישה ייחודי, אשר נדרש להחליט כיצד לנתב אותו בצורה שתמקסם את הפטור ממס בהתאם לצרכים שלו.

מסלול ייעוץ פרישה לפנסיה

 

מתי מומלץ לפנות למתכנן פרישה לגמלאות?

בשנת 2012 חוקק תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, שבמסגרתו הורחבו ההקלות לגמלאים ונקבע כי כל אדם שהגיע לגיל הזכאות זכאי לסל פטור בסך 853,560 שקלים. גיל הזכאות לפרישה הוא 67 לגבר, 62 לאישה, או הגיל שבו התחלתם לקבל קצבה מזכה – המאוחר מבין השניים. כאמור, הפטור אינו ניתן באופן אוטומטי – ונדרש לבצע בדיקות מוקדמות כדי להחליט באיזה אופן נכון יהיה לנצל את סל הפטור ולבחור במסלול הנכון אשר יתאים לצרכיו ונתוניו האישיים של הלקוח.

באופן כללי, את תכנון הפרישה מומלץ לבצע בשלב מוקדם ככל שניתן. ברוב המקרים, ההמלצה היא להתחיל את התהליך כשנתיים לפני היציאה לגמלאות, אם כי במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה נכון לעשות זאת אפילו לפני.

חשוב לציין כי גם אם לא התייעצתם עם גורם מומחה בחלון הזמן הזה ואפילו אם כבר פרשתם לפני כמה שנים, עדיין לא מאוחר לפנות אלינו לייעוץ מקצועי ולמצות את הזכויות שמגיעות לכם בתשלומי המיסים.

איך מתבצע ייעוץ לתכנון מיסוי פרישה?

תכנון מושכל לקראת הפרישה מתבסס על שורה ארוכה של נתונים אישיים שיעזרו לקבל החלטות מושכלות בתכנון המס בתקופת הגימלאות. אנשים שמגיעים לגיל הפרישה זכאים בין היתר לפיצויים ממקום העבודה, למענקים שונים וכמובן להכנסה מקרנות פנסיה ומאפיקי חיסכון נוספים שפתחו לאורך השנים. מטבע הדברים, כל אדם יוצא לגמלאות עם סל פרישה ייחודי, אשר נדרש להחליט כיצד לנתב אותו בצורה שתמקסם את הפטור ממס בהתאם לצרכים שלו.

בתכנון הפרישה, קודם כל מאתרים על ידי מסלקה פנסיונית את כל הכספים שנצברו לאורך השנים וישמשו אותנו לאחר היציאה לגמלאות.

לאחר מכן, מבינים איזה מסלול מיסוי יתאים למצב הפיננסי שלנו ולתוכניות להמשך הדרך. בשלב הזה, ייעוץ מקצועי מסייע להבין איך לנצל את הפטור ממס, באחת משלוש דרכים מרכזיות:

  • משיכת מענק חד פעמי הפטור ממס (פיצויים) על 32 שנות העבודה שקדמו למועד הפרישה.
  • פטור חודשי מתשלום ממס על קצבת הפנסיה הקבועה.
  • היוון הפטור ממס, כלומר משיכת חלק מסוים מהסכום עם פטור ממס באופן חד פעמי וקבלת פטור בשיעור קבוע על כספי הפנסיה.

לאחר שמגבשים את ההחלטה שמתאימה לכם, פונים לרשות המיסים לביצוע הליך שנקרא קיבוע זכויות, אשר מגדיר כיצד יינתן הפטור ממס. הליך קיבוע זכויות מבוצע רק פעם אחת ויגדיר את שיעור הפטור ממס בכל השנים שלאחר הפרישה.

לאחר 120 ימים מביצוע ההליך (הגשת קיבוע זכויות), לא ניתן יהיה לבצע שינויים נוספים. לכן, הגשת הבקשה ללא הבנה מספקת עלולה להוביל להפסד כספי משמעותי. זו הסיבה שחשוב להגיש בקשה לקיבוע זכויות רק לאחר שמתייעצים עם גורם מוסמך ומבינים מהו המסלול האידאלי בשבילכם.

האם כדאי להיעזר בייעוץ לתכנון פרישה גם בשלבים מוקדמים יותר?

היערכות נכונה לגיל הפרישה היא חיונית בכל גיל וכמובן שהיא חשובה גם בשלבים מוקדמים יותר בחיים. ייעוץ לתכנון הפרישה יכול לכלול גם ייעוץ פנסיוני, אשר מסייע בין היתר להבין איך לנתב נכון את כספי החיסכון לפנסיה, אילו שינויים והתאמות כדאי לבצע כדי לשפר את תנאי החיסכון ומה ניתן לעשות על מנת לוודא שאפיקי החיסכון השונים אכן מתאימים לצרכים, לרצונות ולתוכניות שלכם לעתיד.

מה ניתן לעשות אם לא התחלנו את תכנון הפרישה במועד המומלץ?

גם בסמוך למועד הפרישה ואפילו אחריו, עדיין ניתן לבצע קיבוע זכויות ולקבל את הטבות המס שמגיעות לכם, אם כי מוטב כאמור להתחיל את התהליך בהקדם האפשרי. אם לא מבצעים קיבוע זכויות בזמן, לא מקבלים את הפטור שיכול להסתכם בעשרות אלפי שקלים לאורך כל שנות הפרישה.

אולם זה המקום להדגיש כי גם אם מגישים בקשה לקיבוע זכויות לאחר הפרישה, אפשר לקבל החזר מס רטרואקטיבי לתקופה של עד שש השנים שקדמו למועד הגשת הבקשה. לכן, בהחלט כדאי לבצע את ההליך גם בשלב הזה, אם כי לא תמיד ניתן יהיה לקבל החזר מלא על המס המיותר ששילמתם.

למה כדאי להיעזר בייעוץ מקצועי בתכנון הפרישה?

כשמגישים בקשה לקיבוע זכויות ברשויות המס, פקידי השומה אינם מורשים לייעץ לכם באשר למיצוי הפטור שאתם זכאים לו בצורה המיטבית.

על מנת לסייע לכם לקבל החלטה מושכלת באשר לתכנון נכון יותר של הפטור ממס על כספי הפרישה, כדאי להתייעץ עמנו – אנו נבחן לעומק את התיק שלכם ונגבש המלצות מותאמות אישית לפני הפנייה למס הכנסה.

את טופס קיבוע הזכויות כדאי להגיש למס הכנסה רק לאחר בדיקה מקיפה ותכנון מס שמבוצע על ידי אנשי מקצוע שמתמחים במיסוי בפרישה. הניסיון והידע, בשילוב המקצועיות המוכחת של כספית, יעזרו לכם לעבור את התהליך עם מידה רבה יותר של ביטחון ובהירות.

לשאלות נוספות ולייעוץ מקצועי לתכנון הפרישה – פנו אלינו ונשמח לעזור >>

עודכן בתאריך: 3 באפריל 2024