לפני הכל, כדאי להכיר קצת את מערכת גביית המסים. איך פועל המנגנון ואיפה טמונים הכשלים.
מהו ניכוי מס הכנסה?
ניכוי מס הוא בעצם מס ההכנסה אותו מטילה המדינה, באמצעות רשות המסים, על הכנסות האזרח, כתאגיד או כיחיד. תשלום המס הוא פרוגרסיבי, ומתבצע בהתאם למדרגות מס: ככל שעולה הסכום החייב במס הכנסה, כך עולה אחוז תשלום המס. זאת במטרה להקל את נטל המס על השכבות החלשות ובעלי שכר נמוך.
מהו ניכוי מס במקור?
משמעות הביטוי "ניכוי מס במקור" היא שמקור הכסף מנכה את המס. למשל, עובד שכיר מקבל את משכורתו בתום כל חודש עבודה לאחר ניכוי מס הכנסה במקור. מקום העבודה הוא מקור הכסף והוא מנכה משכר העובד את שיעור המס המתאים (לפי מדרגות המס).
דוגמה נוספת היא המס החל על רווחי הון ודיבידנדים מניירות ערך: הבנק מנכה את המס ישירות מרווחי הלקוח. ודוגמה מן השטח: ניקח ספק כלשהו שמכר סחורה או העניק שירות בשווי 40 אלף שקל. הספק מגיש ללקוח אישור על ניכוי במס בגובה 10%. על מקבל השירות לבצע את התשלום כך: 36 אלף שקלים לספק, ו-4 אלף שקלים, שהם 10% מהסכום המקורי, לשלטונות המס.
עד כאן פרק תשלום המס, אותו מבצעת המדינה לעילא ולעילא. המנגנון דופק היטב, אין מילה רעה לומר. הבעיה מתחילה כשהאזרח יכול לקבל חלק מהכסף ששילם בחזרה. למשל, אם בסוף השנה מתברר כי שילם יותר מדי מס הכנסה. או אם עומדים לרשותו זיכויים. איך ידע מזה? מי טורח לעדכן אותו? לא המדינה, זה בטוח.