נתחיל עם החדשות הטובות: אתם יכולים לחסוך מאות ואף אלפי שקלים בשנה על ידי החלפה של ספקים שונים שאתם עובדים איתם (כגון ספקי תקשורת), מעבר בין בנקים, ואפילו חברות ביטוח. המפתח לחסכון הזה נמצא במשא ומתן מוצלח עם אותם ספקים, או במקרה שלנו נציגי שירות הלקוחות, של החברות שבהן אתם מנויים.
נתחיל בבסיס: מה זה ״חסם יציאה״ ומהי ״עלות הגיוס״?
כדי להבין את עקרונות המשא ומתן עם הספקים, צריך להבין כמה מושגים בסיסיים בשיווק ומכירות. הראשון הוא "חסם כניסה" או "חסם יציאה". חסם הוא הקושי שמציבים בפני הלקוח לשנות את סטטוס ההתקשרות העסקית מול הספק.
לדוגמה: האם שמתם לב לכך שכאשר אתם רוצים להצטרף לשירות כלשהו, תקבלו מענה מהיר, לרוב בתוך פחות משלושים שניות, ולעומת זאת אם תרצו להתנתק, תאלצו במקרים רבים להמתין דקות ארוכות עד שנציג יתפנה אליכם?
זו דוגמה פשוטה יחסית לחסם יציאה. דוגמאות נוספות הן קנסות ביטול חוזה, דרישה לשלוח פקס המסביר מדוע אתם רוצים להתנתק, דרישה להחזיר בעצמכם ציוד קצה (ציוד קצה הוא ציוד שהחברה נותנת לכם או משאילה לכם, כגון: נתב אלחוטי לאינטרנט של ספקי האינטרנט או קופסת HD של ספקי הטלוויזיה) וכדומה.
מושג נוסף הוא "עלות גיוס לקוח" – חברה יודעת שהמחיר שהיא צריכה להוציא על גיוס וקליטה של לקוחות חדשים גבוה באופן ניכר מעלות השארת לקוח קיים. לכן חברה תיאבק על לקוח שכבר יש לה אם היא יודעת שיש סבירות גבוהה שהוא עומד לעזוב אותה.
אסור להתבלבל ולחשוב שמסיבה זו החברה בהכרח תדאג שהוא יהיה מרוצה, אלא רק שכאשר הוא עומד ללכת, אנשיה יהיו מוכנים לבצע שינויים מרחיקי לכת.
בהתבסס על נהלי העבודה של הספקים הגדולים בארץ פותחה אסטרטגיה כללית לניהול משא ומתן עם ספקים. האסטרטגיה מתאימה לספקים הפעילים בסביבה תחרותית כגון גז, אינטרנט, ביטוח, משכנתאות ובמידת מה גם בנקים. היא אינה יעילה לחברות המתפקדות כמונופול, כגון: חשמל ומים.