המסלקה הפנסיונית: דוח שיחסוך לכם כסף

כמעט כל אדם שאני מכיר לא רוצה לשמוע על הפנסיה שלו. לא משנה שזה ערימות על גבי ערימות של כסף, זה מ ש ע מ ם. באקט (בלתי אופייני לחלוטין) הממשלה החליטה לעזור לאזרחים, והקימה את אתר "המסלקה הפנסיונית": מקום אחד שמרכז את כל החסכונות הפנסיוניים שלכם, בצורה נוחה וברורה. ואיך אתם יכולים לנצל את זה בצורה הטובה ביותר? קבלו מדריך קצר

הקונספט של המסלקה הפנסיונית די דומה לאתר ״הר הכסף״ שכנראה רובכם מכירים, אבל המסלקה נותנת לכם מידע הרבה יותר מפורט – לא רק על קרנות פנסיה, אלא גם על קרנות השתלמות ומוצרים בודדים (מה שלמעשה הרבה יותר נוח מלהיכנס בנפרד לאזורי הלקוחות בכל חברות הניהול).

מסלקה פנסיונית? מה זה בכלל ולמי זה יכול לעזור

לכולם! אין כמעט אדם בוגר ועובד בישראל שאין לו לפחות קרן פנסיה אחת, בין אם הוא שכיר ובין אם הוא עצמאי.

אם אתם שכירים, יש סיכוי טוב שכל פעם שעברתם מקום עבודה פתחו לכם עוד קרן פנסיה שאף אחד כבר לא מפקיד אליה כספים. כתוצאה מכך, הכסף שלכם מפוזר בכל מיני מקומות. גם אם אתם עצמאים, יש סיכוי די גדול שבתור שכירים אחרי הצבא או במהלך הלימודים פתחו לכם כבר קרנות פנסיה ששכחתם מהן.

ברגע שתדעו בדיוק איפה מפוזר הכסף וכמה עמלות אתם משלמים עליו (העמלה נגבית מהחיסכון עצמו!), יהיה לכם הרבה יותר קל להיכנס למשא ומתן כדי להוזיל אותן. לפעמים מספיק שתתחילו במעבר לקרן אחרת (או לפחות תצהירו על כך בפני נציגי הקרן הישנה) כדי שיורידו לכם את העמלות בשיעור ניכר.

כמה זה עולה?

השירות הבסיסי של הפקת דוח חד פעמי מהמסלקה עולה ₪20. אני יודע שאנשים ממש לא אוהבים לשלם על מידע באינטרנט ומעדיפים לקבל דוח חינם, אבל ה-₪20 האלו עשויים כאמור לחסוך לכם עשרות אלפי שקלים, ואפילו מעבר לכך במצטבר.

אם אתם רוצים לקבל דוח כל חודש או כל רבעון, תצטרכו לשלם עוד כמה שקלים, אבל לדעתי זה שווה את העשר דקות שתחסכו בחפירה במערכת הפקת הדוחות של כל גוף פנסיוני (ומהניסיון שלי, המערכות האלו אוהבות לא לעבוד דווקא כשהכי צריך אותן…).

תתחילו מכאן: איך מוציאים דוח מסלקה פנסיונית?

באתר המסלקה תוכלו למצוא הוראות מפורטות, אבל כדי לחסוך לכם אפילו את הכמה דקות האלו, הכנתי לכם "מדריך נטו" עם כמה צילומי מסך.

1. לחצו כאן והיכנסו לאתר המסלקה. וודאו שאתם נמצאים בלשונית של "חוסכים" ואז לחצו על "הרשמה לשירותי המסלקה".

2. עכשיו תצטרכו למלא טופס קצת ארוך שכולל פרטים מזהים, דרכי התקשרות ושאלות לשחזור שם משתמש.

3. אחרי שלחצתם על ״המשך״ ומילאתם קוד אימות, תצטרכו להקיש פרטי כרטיס אשראי שרשום על שמכם כדי לקבל סיסמה (לצורך הזיהוי בלבד, לא יגבה מכם כסף). אם אין לכם כרטיס אשראי או שהמידע מיועד עבור קטינים, תוכלו לאסוף אותו מהדואר.

4. בשלב האחרון יישלח אליכם שם משתמש לדואר האלקטרוני.

5. עכשיו חזרו לאתר המסלקה ולחצו על "כניסה לחשבון" ואז על "חוסכים":

המסלקה הפנסיונית

6. עכשיו יש להקליד את מספר המסמך המזהה שבחרתם בטופס הרישום (כמו תעודת זהות) + שם משתמש שהוא עוד מספר שאותו שלחו לכם במייל. מטעמי אבטחה תקבלו שוב למייל סיסמה חד פעמית. הסיסמה הזו תשתנה כל פעם.

7. עכשיו לחצו על "בקשה לקבלת מידע" (הריבוע העליון הימני). ברגע שתעשו את זה יפתחו לכם עוד שתי אפשרויות למטה, בחרו ב"הגשת בקשה":

המסלקה הפנסיונית

9. הטופס הבא יבקש מכם לבחור איזה מידע בדיוק תרצו לקבל. בקשה חד פעמית עולה כאמור ₪20. כרגע אנחנו לא ממש צריכים יותר מזה ולכן נוכל ללחוץ ישר על "הגש בקשה" כדי לעבור למסך פרטי התשלום.

10. אחרי שקיבלתם מייל שמודיע שהמידע התקבל, בצעו את אותו התהליך כמו בסעיף הקודם, רק הפעם לחצו על "צפייה במענים".

11. סוף סוף, זה מה שאתם אמורים לקבל, ושוב, לחצו על סימן העין:

המסלקה הפנסיונית

12. טאב ברירת המחדל שייפתח לכם הוא "התמונה המלאה". כעת ניתן לשמור אותו כ-XML או PDF או אקסל (למקרה שתרצו לעבוד עליו ביתר קלות). במקרה ומבקשים מכם סיסמה, היא 4 הספרות האחרונות של אמצעי התשלום.

אז מה יוצא לכם מזה? ומה מלמד אותנו דוח המסלקה הפנסיונית?

מה יש לנו בקרן ההשתלמות וכמה אנחנו משלמים עליה – בכל מוצר קרן השתלמות שנראה בדו"ח יופיעו לנו דמי ניהול + הוצאות באחוזים. לדוגמה, אם כל זה מסתכם ב-0.9% ויש לנו בקרן 100,000 שקל, אנחנו עושים חישוב פשוט של 0.009 כפול 100,000 – התוצאה היא ₪900. חשוב לזכור שהסכום הזה יכול להצטבר לסכומים גבוהים מאוד במרוצת השנים והוא יעלה ככל שיהיו לנו יותר כספים בקרן ההשתלמות.

זו הסיבה שחייבים לנסות ולהוריד כמה שיותר את דמי הניהול. מלבד השוואה של קרנות השתלמות דומות כמו קרנות מחקות, שבהן המוצר או פחות או יותר זהה, יש גם אפשרויות לקבוצות רכישה וכמובן שאם אתם משתייכים לגוף גדול, כדאי לבדוק אם אתם מנצלים את כל מה שהוא יכול להציע לכם בנושא הזה.

מה יש לנו בקרן הפנסיה וכמה אנחנו משלמים עליה – העיקרון כאן דומה, אבל לתוך קרן הפנסיה נכנס גם אלמנט של ביטוח חיים ובעיקרון את הפנסיה אפשר לעשות גם אצל חברות ביטוח, מה שמעט מסבך את העניינים. לכן אנחנו צריכים להסתכל לא רק על דמי הניהול, אלא על הקצבה או סכום כולל שנקבל במקרים של מוות (לא עלינו).

העקרונות כאן הן דומים, אך מכיוון שהפנסיה תלווה אתכם כנראה לעוד שנים רבות, כדאי ללמוד את כל המושגים השונים ולדעת לשחות בחומר, במיוחד אם אתם רווקים ואין לכם שארים.

ואם אתם רוצים לקרוא עוד מדריכים על הפנסיה שלכם, תוכלו למצוא אותם כאן.

אולי יעניין אותך גם:

נתי אהרונוביץ ייעוץ פיננסי אונליין
נינג׳ה פיננסית
כלכלן מנוסה ומשופשף, מנהל קבוצת "נינג'ה פיננסית" ומלווה משפחות, יזמים ובעלי עסקים - כל מי שרוצים לשפר את ההתנהלות הכלכלית ולהבין איך להפיק את המקסימום מהכסף שלהם.

עודכן בתאריך: 14 בנובמבר 2023

דילוג לתוכן