איך בונים אסטרטגיה עסקית? 4 שלבים חשובים
במצב אידיאלי, אסטרטגיה עסקית תגובש לאחר בדיקת היתכנות עסקית, אשר מספקת קריאת כיוון ראשונית כדי להבין אם בכלל כדאי לפתוח את העסק ובאילו תנאים. לאחר שמבצעים בדיקה כזאת, קל הרבה יותר לגבש אסטרטגיה עסקית מועילה.
בתהליך הזה, כדאי כמובן להיעזר ביועץ מומחה, שמכיר את התחום ויידע כיצד לבצע את הבדיקות השונות על הצד הטוב ביותר, להפיק מהן תובנות מועילות ולתת לכם עצות שיעזרו לתכנן בצורה נכונה יותר את עתיד העסק. במקביל, חשוב שגם אתם כמנהלים תכירו את השלבים שמומלץ לכלול באסטרטגיה שלכם:
1. מגדירים את חזון העסק והערכים המרכזיים שלו
חזון הוא דבר שקל להתעלם ממנו, אך מומחים מדגישים כי זהו אחד הגורמים החשובים ביותר שמשפיעים על ההצלחה או הכישלון. כשאנחנו יודעים שאנחנו פועלים מתוך מטרה ברורה, שבאמת חשובה לנו, זה עוזר לצלוח תקופות קשות, להתמודד עם אתגרים וגם להגדיר בצורה נכונה ומדויקת יותר את המטרות שבאמת ישרתו את החזון הזה.
אם לדוגמה אתם חולמים להקים מאפייה שתכין מאפים ומאכלים מסורתיים שסבתא שלכם הייתה מכינה בילדותכם, המטרה המרכזית תהיה כמובן להרוויח טוב מהעבודה הקשה, אך החזון המרכזי כנראה יהיה שימור המורשת המשפחתית. מתוך כך, תוכלו להגדיר גם ערכים מרכזיים שילוו את העשייה, כמו אווירה ביתית, אירוח מצוין ומוצרים בעבודת יד. כך ניתן לגבש גם את הרוח האותנטית הייחודית של העסק שלכם.
2. מבצעים סקירת שוק מקיפה
סקירת שוק היא מרכיב חשוב גם בבדיקת היתכנות עסקית וגם בגיבוש האסטרטגיה העסקית. סקירה כזאת מנתחת את קהל היעד שרוצים לכוון אליו, המתחרים הישירים והעקיפים ובעיקר הערך הייחודי של ההצעה שלכם לקהל.
אם אתם פועלים בסביבה תחרותית מאוד – חשוב להבין מה תוכלו להציע, שעוד לא קיים בשוק. בהקשר הזה, רבים יעידו לדוגמה שהם מציעים שירות אישי ומצוין – אבל זאת בדיוק הבעיה – שרבים מאמינים שהם מציעים זאת, ולכן זה לא יתרון שאפשר להתבסס עליו. נסו להבין איך תוכלו לגבש הצעת ערך שאפשר להסביר לעצמכם ולאחרים במשפט אחד – ולשכנע באמת.
3. קובעים את המודל העסקי
זהו השלב שבו מבינים איך מתרגמים את הערך הייחודי של המוצרים והשירותים שלכם לרווחים. יכול מאוד להיות שבהתחלה הרווחים לא יהיו גבוהים ובדיוק בגלל זה נדרשת תוכנית ארוכת טווח שתעזור להשיג מקורות מימון לעסק, להפוך את ההצעה לרווחית ככל שניתן וגם לתכנן את מהלכי השיווק והפרסום.
בשלב הזה, מנתחים את מבנה העסק, העובדים, התשלומים לספקים וכל היבט כלכלי אחר שעשוי להשפיע על הרווחיות.
4. מגדירים מטרות לכל שלבי העבודה
בעלי עסקים, בעיקר בימיהם הראשונים, נוטים לפעול מתוך אינטואיציה, אך מחקרים מראים כי הגדרה נכונה של מטרות עוזרת לנהל את העסק בצורה מסודרת יותר ובכך לשפר את סיכויי ההצלחה. השאיפה היא שהמטרות יהיו כאלו שיעזרו להפוך את העסק לרווחי כמה שיותר מהר, אך שגם ישרתו את חזון העסק והערכים שמובילים אותו.
בשלב הזה, כדאי להבין מה תרצו להשיג בשנה הקרובה – ואז לפרק את המטרה הזאת למטרות חודשיות. את המטרה של החודש הראשון מומלץ לחלק למטרות שבועיות וגם להגדיר מטרה אחת קטנה שתרצו להשיג בכל יום בשבוע שלפניכם.