טופס 867 הוא טופס אשר מפרט את ניכויי המס במקור מרווח הון מניירות ערך סחירים. על פי החוק, הבנקים או גופי השקעות אחרים חייבים לנכות מס מכל הרווחים שנוצרו באותה השנה ולהעביר אליכם את הרווחים לאחר שקוזז מהם המס (ומכאן השם "ניכוי מס במקור"). גובה המס הוא 25%.
מלבד זאת, הטופס כולל גם הפסדים ברי קיזוז. כלומר, הפסדים שנוצרו באותה השנה וניתן לקזז אותם מהרווחים, ובכלל זאת גם את דמי הניהול שהבנק או הגוף הפיננסי גובה מכם.
העניין הוא שהקיזוז הזה לא נעשה באופן אוטומטי, אלא חייב קודם כל לעבור אישור של רשויות המס. אם אתם עצמאיים, אתם בלאו הכי שולחים את טופס 867 כחלק מהדו"ח השנתי שאתם מחויבים למלא (לרוב באמצעות סיוע של רו"ח או יועץ מס).
לעומת זאת, אם אתם שכירים, אתם לא חייבים בהגשת הדו"ח, ולכן ייתכן מאוד שאתם לא מודעים לכך שאתם יכולים לקבל בחזרה לא מעט כסף אם תגישו אותו בכל זאת.
מכאן יוצא שקיימים לא מעט מצבים בהם ניתן לבצע תכנון מס לגיטימי המביא לפתרון הולם בחסכון במס כתוצאה מפעילות בשוק ההון.
הבנקים מנכים מס במקור ללקוחותיהם, בעקבות רווחים מפעילות בשוק ההון. גובה המס עומד בדרך כלל על 25% מהרווח הריאלי שנוצר מניירות ערך.
- אבל מה קורה כשנוצרים גם הפסדים מפעילות בשוק ההון?
- ומה קורה כשיש הפסדים שמועברים משנים קודמות מפעילות בשוק ההון?
- ומה קורה כאשר אנו מנהלים 2 חשבונות נפרדים באותו הבנק בפעילות בשוק ההון?
- ומה קורה כאשר אנו מנהלים חשבון אחד בבנק וחשבון שני אצל ברוקר או בית השקעות?
בפועל, אין סינכרון בכל המצבים שציינו – ולכן אנחנו נדרשים להיות ערניים לשמירה על הכסף שלנו ולתשלום מס נמוך ככל האפשר, ואף לאפשרות לקבל ממס הכנסה החזר על יתרות כספים ששולמו להם.