מאת: יואל קופלנד, יועץ לכלכלת המשפחה ולעסקים
שאלה מס׳ 1: איזה סוג ייעוץ פיננסי אתם צריכים, ומה המטרה?
כשאנחנו נעזרים בייעוץ רפואי, אנחנו בוחרים ברופאים מומחים שמכירים היטב את המצב הספציפי שלנו – וזה נכון גם בעולם הייעוץ הפיננסי. לפני שבכלל מחפשים יועצים פיננסיים, חשוב לשאול מה מביא אותנו להיעזר בייעוץ.
ייעוץ פיננסי לבעלי עסקים, עצמאים או שכירים בעלי שליטה:
חשוב להקפיד, לפחות אחת לתקופה, לתת ליועץ פיננסי חיצוני לבחון את התמונה הפיננסית המלאה של העסק. בניגוד לרו״ח, שבודק את הדיווחים השוטפים, וסוכן הביטוח שימליץ על הפקדת כספי החסכון – ייעוץ פיננסי יסתכל על העסק שלכם בצורה מקיפה ומגובה רב יותר, ויעזור לכם לצעוד לשלב הבא.
והנה כמה מטרות נוספות שאולי תתחברו אליהן:
ייעוץ ליציאה מהמינוס ולכיסוי חובות – אם אתם מרגישים שאתם לא מצליחים "לסגור את החודש" וכל הזמן "נלחמים בשיניים" כדי לשלם על הלוואות שלקחתם בעבר, כדאי לבחור ביועצת או ביועץ לכלכלת המשפחה שמבינים מקרוב כיצד לבצע פעולות ומהלכים שיעזרו לצאת מהלופ הזה, בין היתר על ידי איחוד הלוואות, מעקב אחר הוצאות, בחינת החסכונות, הפחתת מיסים והגדלת הכנסות.
ייעוץ לצמיחה ולהשקעות נבונות – אם יש לכם כסף פנוי שאתם מעוניינים להבין כיצד לנתב אותו בצורה האפקטיבית ביותר, כדאי להיעזר בייעוץ עם מתכנן פיננסי, שבמהלכו תבחנו אפיקי השקעה שונים, תלמדו על יתרונות וחסרונות של כל אפיק השקעה וכן תקבלו כלים לשיפור המעקב אחר הכספים שלכם בכל חודש.
ייעוץ לכלכלת המשפחה – כל מי שמנהלים משק בית מבינים שהמשימה הזאת היא כמו ניהול עסק לכל דבר. ניהול נכון של כלכלת המשפחה מצריך כלים, תוכניות עבודה ובעיקר מודעות רבה להכנסות ולהוצאות של המשפחה. יועצים המספקים שירותים כאלו יכולים לסייע גם למשפחות שסובלות מחובות וגם לאלו שכבר מסתדרות, אך מבינות שתמיד אפשר לשפר ולהשתפר.
ייעוץ לשיפור דירוג האשראי וללקיחת משכנתא – כיום יש מגוון גופים, בנקאיים וחוץ בנקאיים, שיכולים לסייע בקבלת משכנתה לרכישת דירה או בקבלת הלוואות גדולות אחרות. כדי לבחור את השירות שהכי מתאים לכם, כדאי להיעזר בייעוץ משכנתא של גורם שמכיר היטב את אפיקי המימון השונים ומוסמך לספק ייעוץ מהסוג הזה.
ייעוץ לתכנון הפנסיה – אם יום הפרישה שלכם כבר נראה באופק (וגם אם לא), כדאי להיפגש עם יועץ פנסיוני או גורם המוסמך לספק שירותי תכנון פרישה, על מנת להבין איך לבצע מהלכים שונים מול רשויות המס וקרנות הפנסיה במטרה להקל ככל שניתן על הפרישה לגמלאות ולהבטיח התנהלות כלכלית מושכלת יותר גם לאחר הפרישה.
תכנון פיננסי – גישה שבודקת את כלל ההיבטים הפיננסיים שלכם, ועוזרת לנהל אותם בצורה מסודרת ומגובשת, במטרה לתכנן את החסכונות, ובמקביל להבין את ההוצאות השוטפות ולתכנן יעדים כלכליים. התכנון הפיננסי ישלב גם אופטימיזציה של הטבות המס.