מאת: ד״ר שרון גרעין-טל, ייעוץ פיננסי מתקדם ליחידים, זוגות ומשפחות
טעות נפוצה שחוזרת אצל רבים מאיתנו היא המחשבה שאם מכניסים בכל חודש יותר ממה שמוציאים, מגיעים לאיזון. התפיסה הזאת לא לוקחת בחשבון הוצאות גדולות יותר כמו נופש משפחתי או הוצאות לא צפויות. במציאות הזאת, כשקורה אירוע לא צפוי, פתאום לא מצליחים להבין מאיפה מביאים את הכסף – ואז נכנסים ללופ של הלוואות וחובות, שאחריו כבר לא ברור איך יוצאים מהמינוס.
תוכנית צמיחה כלכלית: מהישרדות לצמיחה
כדי לשפר את ההתנהלות הפיננסית, לרוב צריך בשלב הראשון לבצע בדיקה מעמיקה של הכנסות מול הוצאות ברמה חודשית ושנתית. רק ככה אפשר לבנות תוכנית צמיחה כלכלית אמיתית שבאמת תעזור לצאת מהמינוס, לעבור ממצב של הישרדות למצב של שגשוג.
על מנת להמחיש כמה הצעד הזה משמעותי, אני רוצה לשתף בסיפור של בני זוג שהגיעו אליי לאחר שנכנסו לחובות מרובים והרגישו שהם עלולים לאבד את רכושם. בני הזוג הרגישו שיש להם 'חור בדלי', הם הוציאו בכל חודש יותר ממה שהכניסו וכבר לא ידעו מאיפה לקצץ. הם כבר ביטלו את המנויים למכון הכושר ולשירותים שונים, בקושי אכלו בחוץ והצטמצמו בכל דרך שיכלו.
- בתור התחלה, פתחנו קבוצת וואטסאפ שבה הם דיווחו על כל ההוצאות שלהם. בשלב הזה לא ראינו איך אפשר עוד לחתוך בהוצאות, אבל זה היה מרכיב חשוב בדרך לשיפור המודעות להתנהלות הפיננסית של המשפחה.
- בהמשך עברנו לבחון את ההלוואות. החלטנו למחזר הלוואות, כלומר לפרוס אותן מחדש, כדי שיהיה קל יותר לשלם אותן ולהחזיק את הראש מעל המים.
מכאן בני הזוג כבר יכלו לקבל אוויר לנשימה שעוזר להפסיק לשרוד ולהתחיל לצמוח – אבל גם נכנסו למה שאני מגדירה כשלב מסוכן שצריך להתנהל בו מאוד בזהירות.